benu banner allo 180x130px 04

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

harsfa_patika_m

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

 

Patika web


Pályázat

Cegadatok 2

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1679095

Testzsírtömeg mérésAz egyik legfontosabb fittségi mutatónk a testzsír százalékunk. Mérése teljesen fájdalommentes és csak néhány másodpercig tart.


A két leggyakrabban használt mérési módszer:


A kaliperes mérés - Egy kis fémfogantyúval a test különböző pontjain - csípőhorpaszban, lapocka alatt, térdhajlatban, vádlin, hasfalon, tricepsznél stb. - csippentik össze azonos erősséggel a bőr alatti zsírszövetet, és a milliméterben mért vastagságból próbálnak következtetni az egész test zsírtartalmára.

Hátrányai: a komoly súlyfelesleggel rendelkező embereknél nem alkalmazható. A testben - kívülről láthatatlan helyeken - megbúvó zsírszövetet csak saccolni lehet vele.


Az elektromos impedanciás mérés - Laboratóriumban lehet mérni egyszerre az egész testben, de házilag vagy az edzőteremben külön a felsőtestben és alsótestben is, megfelelő készülékekkel. Ilyenkor átlagértéket érdemes számolni.

Egészséges eredmények
A testzsír normálisnak mondható értékei különböznek a két nemnél: a nőknek - biológiai okokból - valamivel magasabb a "megengedett". Ezen kívül az életkor előrehaladtával - ahogy az izomszövet tömege apránként csökken - lassan növekszik a zsír izomhoz viszonyított aránya. Ez egy természetes folyamat része.


Életkor

Férfiak

Nők

17-29

15%

25%

30-39

17,5%

27,5%

40 év fölött

20%

30%

 

A táblázatban olvasható értékek átlagértékek, számolhatunk kb. +/- 2 százalékot.

Az érdekessége a fenti számadatoknak az, hogy ha egy 25 éves nő a tükör elé áll egy 25 százalékos testzsírral, akkor bizony korántsem lesz boldog. A 25 százalékba - de még a 20-ba is - belefér ugyanis a zsíros derék, az enyhén pufók has és a kar tricepsz izma fölötti zsírpárna is...

 

A fitt ember mutatói

 

A fenti értékek tehát egészségesnek számítanak. Vizsgáljuk most meg azt, milyen értékekkel rendelkezik egy olyan valaki, aki legalább 3 éve rendszeresen mozog, és a testmozgás mellett még a táplálkozására is ügyel. Az ilyen ember abszolút szálkás, nem aggódik imitt-amott felbukkanó zsírhurkák miatt.

 

Életkor

Férfiak

Nők

17-29

8-10%

12-15%

30-39

10-14%

14-18%

40 év fölött

14-16%

16-24%

 

A különbség szinte kézzel tapintható. A fitt nő kritikus pontjain - a derék vonalán, a belső combon vagy a kar tricepszénél - amennyiben az ideális értékekkel rendelkezik - nem lifegnek felesleges zsírpárnák, hanem minden tökéletes. A fitt férfiről ugyanígy elmondható, hogy látható - nem fedett - izomzattal rendelkezik, vállán például megkülönböztethetőek a deltaizom fejei. Minden sportnak megvannak a maga sajátságos testzsír értékei. A hosszútávfutó férfiak 40 év körül is meg tudják ütni a 8 %-ot. 18-30 év közötti aerobikos lányok szépnek mondható testzsír értékei a 12-15-ös.

 

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Forrás: Fitnet